Používáme cookies k vytváření skvělých statistik a na míru ušitých nabídek jinde na internetu a k vylepšení našeho webu.
Pokud neutíkáte, předpokládáme, že s cookies souhlasíte. Nastavit parametry cookies  

Zásady ochrany osobních údajů

Naposledy aktualizováno 25. 5. 2018

Ochrana osobních údajů

 

KDO JSME A CO DĚLÁME

Jmenujeme se Trainline a pomáháme zákazníkům každý den cestovat chytřeji. Jsme skupina společností (Trainline.com Limited, Trainline International Limited a Trainline SAS), které se společně starají o to, abyste se dostali, kam potřebujete. Stejně jako vy, i vaše údaje se vydávají na cestu podle toho, kam a se kterou železniční nebo autobusovou společností cestujete.

 

VAŠE OSOBNÍ ÚDAJE A NÁŠ ZÁVAZEK

Jsme si vědomi toho, že vaše osobní údaje a to, komu je sdělujete, je mimořádně důležité. Abychom vaše údaje ochránili, můžeme vám slíbit čtyři věci.

  • Vždy vám bez okolků řekneme, jaké osobní údaje používáme a jak, ale hlavně to nejdůležitější: proč je vůbec potřebujeme.
  • Vaše osobní údaje budeme používat jedině v případě, že je budeme opravdu potřebovat.
  • Vaše osobní údaje budeme chránit tou nejlepší možnou kombinací technologií, lidí a postupů.
  • Chceme, abyste o svých osobních údajích mohli doopravdy rozhodovat na základě informací. Proto jsme také omezili složité právnické formulace.

 

Kdykoli budete využívat naše služby, ať na našem webu, nebo prostřednictvím aplikace, budeme na vaše osobní údaje dohlížet, tak jak je to popsáno v těchto zásadách ochrany osobních údajů a tak jak jsme vám to před chvílí slíbili.

 

OSOBNÍ ÚDAJE, KTERÉ NÁM SDĚLUJETE

  • Abyste mohli naše služby využívat a rezervovat si jízdenky, je možné, že nám budete sami muset sdělit své osobní údaje. Podrobněji je to vysvětleno v následující tabulce.
    • Když mluvíme o osobních údajích, máme obecně na mysli údaje jako jméno, e-mailovou adresu, věk, údaje o platební kartě, fakturační adresu, telefonní číslo nebo údaje o zákaznických a slevových kartách příslušných dopravců.
    • Někdy nám budete sdělovat také některé osobní údaje další osoby, například jména spolucestujících, pro které jízdenky rezervujete. Zadáním osobních údajů další osoby potvrzujete, že k tomu máte jeho/její souhlas. Pokud je taková osoba mladší 16 let, potvrzujete, že k tomu máte souhlas jeho/jejího rodiče nebo zástupce.

Druh osobních údajů

 

Proč je využíváme

Právní základ

 

S kým je sdílíme

Informace o platbě:

 

Údaje o platební kartě a adresa majitele karty. 

 

K rezervaci a úhradě jízdenek.

 

Tyto informace od vás potřebujeme, abychom vám mohli nabízet služby. Je to součást naší smlouvy s vámi.

Někteří dopravci, s nimiž spolupracujeme, můžou vaše údaje zadávat do svých vlastních platebních systémů a systémů vystavování elektronických jízdenek, aby vám mohli jízdenku vystavit.

 

 

Údaj o věku:

 

Datum narození nebo věkové rozmezí.

Dopravci nabízejí jízdenky za různé ceny podle věku cestujícího. Tento údaj proto používáme, abychom vám nabídli tu správnou jízdenku.

Tyto informace od vás potřebujeme, abychom vám mohli nabízet služby. Je to součást naší smlouvy s vámi.

Někteří dopravci nabízejí žákovské nebo studentské jízdenky. Abyste potvrdili, že vám je tolik, kolik uvádíte, proto někdy musíte zadat datum narození.

Kontaktní údaje:

 

Jméno, e-mailová adresa a telefonní číslo.

 

 

Abyste jízdenku dostali.

 

Dopravci někdy potřebují znát tyto údaje, abyste s nimi mohli cestovat.

 

Abychom vám mohli sdělovat důležité informace, jako potvrzení rezervace, informace o vrácení jízdného apod.

 

Aktualizace vašeho účtu (pokud si ho u nás vytvoříte). 

 

Tyto informace od vás potřebujeme, abychom vám mohli nabízet služby. Je to součást naší smlouvy s vámi.  

Příslušní železniční a autobusoví dopravci, kteří je potřebují pro vystavování jízdenek. Tito dopravci vás mohou kontaktovat a posílat vám důležité zprávy o poskytované službě, například že vlak nejede. 

Můžeme vám taky posílat marketingová sdělení, ale pouze v případě, že s tím při vytváření účtu budete souhlasit. 

 

Na rezervované cesty a další nabídky vás můžeme upozorňovat prostřednictvím tzv. push notifikací.  Push notifikace jsou malá vyskakovací okénka a upozornění, která se zobrazují v aplikaci a obsahují informace. Push notifikace můžete v iPhonu nebo v zařízení Android zapnout (povolit), nebo vypnout (zakázat).

 

Váš souhlas: Pokud si u nás nic nekoupíte, výslovně se vás zeptáme, jestli vás můžeme v budoucnu kontaktovat, což bychom rádi udělali.

 

 

Váš souhlas prostřednictvím nastavení zařízení.  Během používání naší aplikace a našeho webu vám chceme posílat důležité a aktuální informace o cestě a o našich nabídkách.

 

Běžně takové informace s nikým nesdílíme.  Využíváme pečlivě vybrané externí společnosti, které to pro nás dělají.

Jakmile si rezervujete nějakou jízdenku, můžeme vám poslat marketingový e-mail s novinkami a dalšími nabídkami, ale pouze v případě, že nám to nezakážete (rozhodně nerozesíláme žádné spamy).

 

Můžeme taky provádět ankety a průzkumy trhu, abychom mohli své rezervační služby vylepšovat, posílat notifikace na váš účet nebo vás zvát do různých soutěží a akcí.

 

Oprávněné zájmy. Zjednodušeně řečeno se tím myslí nezbytné využívání vašich údajů (vyvážené vašimi právy), abychom vám mohli poskytovat služby. 

 

Tento typ marketingových zpráv vám chceme posílat jako nabídku nejzajímavějších nebo nejvýhodnějších spojení. Posílat vám budeme pouze důležité zprávy a můžete se rozhodnout, že už vás dál nemáme kontaktovat.

 

V průzkumech trhu potřebujeme znát váš názor, abychom mohli produkty a služby dál zlepšovat.

Údaje o zákaznické nebo slevové kartě:

 

Důležité údaje o vaší kartě. 

 

Abychom vám mohli poskytnout slevu, pokud na ni máte nárok, nebo abyste mohli sbírat body a další výhody v programu, jehož jste členy, a abyste tak mohli co nejvíc ušetřit.

Tyto informace od vás potřebujeme, abychom vám mohli nabízet služby. Je to součást naší smlouvy s vámi.

Příslušní železniční dopravci a vydavatelé slevových karet.

Údaje v komentářích:

 

Jméno, e-mailová adresa a jedinečné identifikační údaje, pokud jsou nutné, a případné komentáře, které nám pošlete.

Pokud se rozhodnete poskytnout nám na našem webu nebo v naší aplikaci zpětnou vazbu (jen do toho, těšíme se na ni), vaše komentáře spolu s dalšími souhrnně zpracujeme, abychom mohli naše produkty a služby zlepšit.

Váš souhlas. Je jenom na vás, jestli nám tyto informace poskytnete, a můžete se taky rozhodnout, jaké podrobnosti nám sdělíte.  

Běžně takové informace s nikým nesdílíme.  Využíváme pečlivě vybrané externí společnosti, které to pro nás dělají.

Kontakty s vámi a vaše dotazy:

 

Jméno, e-mailová adresa a všechny navázané kontakty včetně telefonátů.

 

Když nás kontaktujete e-mailem nebo prostřednictvím chatu, použijeme sdělené informace například při vracení platby za stornovanou jízdenku, nebo abychom vám pomohli vybrat tu správnou jízdenku.

 

Telefonáty mohou být nahrávány, aby  pracovníci zákaznického centra mohli řešit nahlášené problémy, a také pro účely školení a zajišťování kvality.

Váš souhlas. Můžete si vybrat, jak a kdy nás budete kontaktovat. 

Běžně takové informace s nikým nesdílíme.  Využíváme pečlivě vybrané externí společnosti, které to pro nás dělají.

Informace týkající se ochrany proti podvodům:

 

Jméno, kontaktní údaje a případné jedinečné identifikační údaje a důležité informace o zařízení.

 

 

Abychom mohli vás i sebe chránit před podvodníky.

 

Ti můžou napáchat hodně škody jak vám, tak i naší společnosti.

 

Oprávněné zájmy. Zjednodušeně řečeno se tím myslí nezbytné využívání vašich údajů (vyvážené vašimi právy), abychom vám mohli poskytovat služby. 

 

S ochranou proti podvodným platbám nám pomáhají specializované externí společnosti.  Někdy se k tomu využívají taky automatizované nástroje.

 

Vaše osobní údaje jsou při platbě automaticky ověřovány (podle určitých chytrých pravidel), abychom se ujistili, že je všechno, jak má být.

Proto se někdy může stát, že nebude možné zaplatit určitou platební kartou nebo určitým způsobem nebo zpracovat rezervaci.

 

Pokud bude platba zamítnuta, spojte se s námi. Kontaktní údaje vidíte dole.

Přihlašování prostřednictvím sociálních sítí:

 

Jméno a emailová adresa.

 

 

 

 

Abychom vám to usnadnili, máte možnost přihlašovat se k účtu Trainline přes svůj účet na Googlu nebo na Facebooku.

Váš souhlas.

Google a Facebook. 

 

Na to, co dělají Facebook nebo Google, nemáme žádný vliv. Pokud se rozhodnete přihlašovat k účtu prostřednictvím svého účtu na Googlu nebo na Facebooku, budou pro vás platit také jejich zásady ochrany osobních údajů.

 

Při každé návštěvě našeho webu nebo každém použití naší aplikace automaticky shromažďujeme některé vaše osobní údaje. Nemusí vás to znepokojovat. Naopak, děláme to proto, abyste web nebo aplikaci mohli používat jednodušeji. K tomu, abychom vás lépe poznali a dozvěděli se, co na našem webu děláte, například jaké trasy vyhledáváte nebo jestli máte zákaznickou kartu, využíváme soubory cookie a vaši IP adresu. V tabulce dole vysvětlujeme, jaké údaje shromažďujeme, proč a jak.

Druh osobních údajů

 

Proč je využíváme

Právní základ

 

S kým je sdílíme

Informace o poloze:

 

Údaje z GPS a číslo zařízení.

 

 

 

 

Aby se vám cestovalo pohodlněji, využíváme údaje z GPS a zobrazujeme vám například nejbližší nádraží nebo příjezd nejbližšího vlaku.

 

Pomocí GPS a asistovaného GPS umí webové prohlížeče ve všech zařízeních a aplikace v telefonech a tabletech přesně určit vaši polohu. 

 

Pro účely analýzy a hlášení a jako ochrana a prevence proti podvodníkům.

Váš souhlas.

 

Když použijete webový prohlížeč nebo zařízení, které podporují GPS, zobrazí se dotaz, zda chcete sdílet údaje o poloze. V nastaveních zařízení nebo prohlížeče to můžete kdykoli změnit.

Externí firmy nám pomáhají s ochranou proti podvodným platbám, aby naše služby byly stejně zabezpečené, jako máte zabezpečený například svůj byt.

Informace o zařízení:

 

Vaše IP adresa a číslo zařízení, abychom přibližně věděli, kde se nacházíte (v jaké zemi a v jakém městě). 

 

Abychom mohli odhalit podvodníky a zastavit je.

 

Abychom vám mohli zobrazovat reklamu, která je pro vás důležitá a sledovat vaši reakci na naše marketingová sdělení. 

 

 

Abychom podle webových relací a majáků mohli anonymně sledovat, jak používáte náš web a naši aplikaci. Tyto údaje shromažďujeme, abychom mohli zdokonalovat své služby.

 

 

Abychom náš web chránili proti útokům virů a dalších záškodníků na internetu. 

Oprávněné zájmy.

 

Nebojte se, nechceme vás nijak otravovat nebo vás posílat na nějaká konkrétní místa. Jde nám jenom o to, abychom vám mohli zobrazovat věci, které jsou pro vás užitečné a mohly by vás zajímat. Nemá smysl zobrazovat vám reklamy ve francouzštině, jestliže žijete v Londýně, že.

 

Z údajů o poloze získáváme hrubou představu o tom, kolik zákazníků máme v jednotlivých zemích.

 

Zároveň musíme vás i náš web chránit proti virům a podvodníkům.

S neprůstřelným zabezpečením našich služeb nám pomáhají externí firmy, které brání podvodným platbám (víc o tom píšeme nahoře). 

 

Vybrané třetí strany, které inzerují na našem webu a v naší aplikaci. A abychom vám při návštěvě jiných webů na internetu mohli zobrazovat nabídku našich služeb.

Informace pro účely analýz:

 

Využíváme informace o tom, co hledáte a co si rezervujete. V podstatě jsou to informace o tom, jak web nebo aplikaci používáte a jak je procházíte. 

Abychom získali představu, jak používáte web a aplikaci, a mohli je vylepšovat a lépe přizpůsobovat vašim zájmům.

 

Údaje o využívání našich služeb můžeme kombinovat a získávat z nich přesnější představu o typickém chování našich zákazníků.  Například kolik zákazníků si denně kupuje jízdenku z Prahy do Brna.  Nebojte se, nesledujeme konkrétní cestující. Využíváme pouze velmi obecné údaje, abychom se dozvěděli, o co mají naši zákazníci jako vy zájem.    

Pomáhá nám to při vytváření nových, skvělých funkcí, jako předpovídání cen nebo vyhledávání nejlepších míst ve vlaku.

 

Oprávněné zájmy. Zjednodušeně řečeno se tím myslí nezbytné využívání vašich údajů (vyvážené vašimi právy), abychom vám mohli poskytovat služby.

 

Využíváme pečlivě vybrané externí společnosti, které to pro nás dělají. Jinak tento typ údajů nikomu nesdělujeme. 

Přihlašování přes sociální sítě:

 

IP adresa a další údaje, z nichž je možné zjistit vaši totožnost.

 

 

Při přihlášení k účtům na sociálních sítích, jako je Facebook nebo Google, po sobě zanecháváte stopy, tzv. soubory cookie. Tyto soubory mohou shromažďovat například vaši IP adresu nebo údaje o navštívených stránkách.

 

Váš souhlas.  Můžete si zvolit, zda se budete přihlašovat prostřednictvím svého účtu na Googlu nebo na Facebooku.

Google a Facebook. 

 

Na to, co dělají Facebook nebo Google, nemáme žádný vliv. Pokud se rozhodnete přihlašovat k účtu prostřednictvím svého účtu na Googlu nebo na Facebooku, budou pro vás platit také jejich zásady ochrany osobních údajů.

 

Tak jako v předchozích případech budeme muset vaše osobní údaje sdílet s těmito třetími stranami:

Poskytovatelé služeb

  • S výše uvedenými činnostmi nám často pomáhají pečlivě vybraní externí poskytovatelé služeb. Nemusíte mít ale žádné obavy. Dostávají od nás jasné pokyny, že vaše osobní údaje musejí bedlivě chránit. Například jsme se s nimi jasně dohodli, že vaše osobní údaje nesmějí využívat k ničemu jinému než k poskytování příslušné služby. A navíc jim sdělujeme jenom ty osobní údaje, které opravdu potřebují.

Úřady

  • Někdy po nás platné zákony požadují, abychom některé vaše osobní údaje poskytli policii nebo celním orgánům, kontrolním úřadům, státním úřadům nebo orgánům činným v trestním řízení. Obecně je to kvůli prevenci podvodů a trestných činů. Pokud jim vaše údaje sdělíme, musejí zajistit jejich ochranu. Nebojte se, sdělujeme jim je pouze v případech, kdy je to naprosto nezbytné.

Změna struktury

Pokud nás převezme jiná společnost nebo se s námi sloučí nebo pokud se změní struktura skupiny Trainline, může to  být spojeno také s předáním vašich osobních údajů. Samozřejmě při tom budeme s vynaložením maximální péče respektovat důvěrnost vašich osobních údajů i vaše práva, která ve vztahu k osobním údajům máte. Vaše osobní údaje budou dál využívány tak, jak je to popsáno v těchto zásadách ochrany osobních údajů.

UCHOVÁVÁNÍ VAŠICH ÚDAJŮ

  • Vaše osobní údaje budou u nás v bezpečí po celou dobu, kdy budete využívat naše služby. Nikdy je nebudeme uchovávat déle, než je budeme potřebovat.
  • Jakmile už je k poskytování kompletních služeb nebudeme potřebovat, postaráme se, aby byly kompletně vymazány nebo anonymizovány.

SOUBORY COOKIE

Ovládání našeho webu a naší aplikace je tak jednoduché proto, že používáme soubory cookie. O souborech cookie jste už určitě slyšeli. Jsou to malé textové soubory,

které obsahují některé vaše osobní údaje. Shromažďujeme je automaticky, kdykoli navštívíte náš web nebo otevřete naši aplikaci.

Například při poslední návštěvě našeho webu jste se rozhodli změnit měnu, ve které chcete platit, z liber na eura. Když se na web později vrátíte, bude si soubor cookie vytvořený při předchozím přihlášení pamatovat, že dáváte přednost eurům, a tak se vám ceny opět zobrazí v eurech. Skvělá funkce, ne?

Podrobně je využívání souborů cookie včetně postupu, jak v nastaveních prohlížeče upravit vaše preference, popsáno v našich zásadách používání souborů cookie.

PŘIZPŮSOBENÍ

Určitě vás potěší, když vás někdo pozdraví jménem, a ne jenom neosobním „Dobrý den“. Nebo když vám barista v kavárně, kam chodíte každé ráno, připraví vaši oblíbenou kávu, aniž byste museli cokoli říkat. Dává vám to pocit, že mu na vás opravdu záleží.

A přesně tak byste se měli cítit na našem webu nebo v naší aplikaci nebo při každé komunikaci s námi prostřednictvím internetu. Na internetu vás ale nevidíme a nemůžeme si vaši tvář spojit se jménem, proto používáme například soubory cookie nebo vaši IP adresu, abychom vás mohli oslovit trochu osobněji (samozřejmě pokud nám to nezakážete v nastaveních webového prohlížeče).  Tyto údaje pak kombinujeme s informacemi o tom, co hledáte a jaké jízdenky si rezervujete a také jak používáte náš web a naši aplikaci, a podle toho web a aplikaci přizpůsobujeme.  S pečlivě vybranými externími partnery, např. společností Google, spolupracujeme také na tom, aby se vám zobrazovaly užitečnější reklamy.  Naše služby používáte k jednoduché rezervaci jízdenek na vlak nebo na autobus do místa, které chcete navštívit. Abychom vám takové služby mohli nabízet, musíme náš web a naši aplikaci přizpůsobovat tomu, co potřebujete. Další informace najdete v našich zásadách používání souborů cookie.

ZABEZPEČENÍ

  • Bezpečnost vašich osobních údajů bereme velmi vážně.
  • Používáme celou řadu chytrých bezpečnostních opatření (fyzických, elektronických i administrativních), abychom informace, které o vás shromažďujeme, ochránili před každým, kdo by je neměl znát. Tato opatření vás chrání proti nezákonnému zpracování osobních údajů a také proti jejich náhodné ztrátě, zničení nebo poškození.

PŘEDÁVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ DO ZAHRANIČÍ

  • Vaše osobní údaje předáváme dalším společnostem ze skupiny Trainline a poskytovatelům služeb mimo Evropský hospodářský prostor (EHP). Ale nebojte se, spolupracujeme jenom s takovými poskytovateli služeb, kteří nám doloží, že vaše osobní údaje budou chránit stejně přísně jako my.
  • Zpracování vašich osobních údajů je vždy bezpečné. Předávání vašich osobních údajů mimo EHP se řídí pravidly a postupy, které zajišťují bezpečnost a ochranu osobních údajů. Zpravidla to znamená, že s osobami mimo EHP uzavíráme smlouvy, které obsahují standardní smluvní doložky schválené Evropskou komisí, nebo se řídíme rozhodnutími Evropské komise o odpovídající ochraně. Rádi vám k tomu poskytneme další informace. Kontaktní údaje vidíte dole.

REZERVACE BEZ PŘIHLÁŠENÍ

  • Pokud pospícháte, můžete si jízdenku rezervovat i bez přihlášení nebo bez registrace. 
  • A pokud si rezervujete jízdenku bez přihlášení, ale zadáte e-mailovou adresu, kterou máte registrovanou na našem účtu,
    • bude e-mail s potvrzením obsahovat odkaz, na kterém se můžete přihlásit a spravovat své rezervace. Po přihlášení kliknutím na odkaz můžete rezervace bez přihlášení přidat ke svému účtu. Jinak tyto rezervace v sekci Mé rezervace / Mé jízdenky neuvidíte.
    • Změny nastavení pro marketingovou komunikaci se projeví v nastaveních vašeho účtu.
  • Pokud si rezervujete jízdenku bez přihlášení, protože u nás nemáte účet, bude e-mail s potvrzením obsahovat odkaz na stránku, kde se můžete registrovat. Po registraci můžete rezervaci bez přihlášení přidat do svého účtu, aby se zobrazovala v sekci Mé rezervace / Mé jízdenky. Na účtu uvidíte také nastavení pro marketingovou komunikaci.

 

VAŠE PRÁVA

V této části najdete základní informace o vašich právech. Pokud budete kdykoli chtít uplatnit svá práva týkající se vašich osobních údajů, rádi vám vyhovíme. Máte právo:

  • vědět, jak jsou vaše údaje zpracovávány,
  • nahlížet do svých údajů,
  • zakázat nebo omezit určité zpracování,
  • požádat o opravu chyb,
  • požádat o vymazání určitých údajů,
  • požádat o přenesení údajů jinému správci ve snadno čitelné podobě,
  • být informováni o profilování nebo automatizovaném rozhodování,
  • uplatňovat námitky proti nakládání s osobními údaji,
  • kdykoli odvolat svůj souhlas (v případech, kdy vycházíme z vašeho souhlasu).

Víme, jak jsou pro vás vaše osobní údaje důležité, a proto uděláme vše pro to, abychom na váš požadavek odpověděli co nejdříve. Ze zákona na to ale máme jeden kalendářní měsíc ode dne, kdy vaši žádost obdržíme (u rozsáhlých nebo velmi složitých žádostí to může být i déle), pokud

  • nám sdělíte všechny informace, které potřebujeme k ověření vaší totožnosti, a jasně popíšete osobní údaje, o které žádáte, nebo
  • pokud jsme na stejnou nebo podobnou žádost už neodpovídali v nedávné době.

Mějte na paměti, že u každé žádosti musíme vaše práva posuzovat s ohledem na pravidla, podle kterých vaše osobní údaje zpracováváme. Ze zákona jsme povinni tato pravidla dodržovat. Pokud nebudeme moci vaší žádosti zcela nebo částečně vyhovět, jasně vám vysvětlíme proč.

Abychom vám to co nejvíc usnadnili, vytvořili jsme jedno kontaktní místo pro všechny dotazy týkající se osobních údajů.  Potřebné kontaktní údaje najdete dole v sekci Kontaktujte nás. 

Pokud nebudete spokojeni s tím, jak s vašimi osobními údaji nakládáme, můžete se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů (www.uoou.cz).

 

 

 

ZMĚNY TĚCHTO ZÁSAD OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Jsme připravení na všechno, co může nastat, a proto se může způsob zpracování vašich údajů změnit. V takovém případě tyto zásady ochrany osobních údajů aktualizujeme. Datum poslední aktualizace se zobrazuje vpravo úplně nahoře.  Na zásadní změny vás navíc upozorníme.

 

KONTAKTUJTE NÁS

Pokud nenajdete odpověď na svůj dotaz, obraťte se na našeho pověřence pro ochranu osobních údajů. Můžete mu poslat e-mail na DPO@thetrainline.com nebo dopis na adresu PO Box 23972, Edinburgh, EH3 5DA, Spojené království.